Veritats i mentides sobre les bateries dels mòbils

  0
  Veritats i mentides sobre les bateries dels mòbils | Diari Català

  Veritats i mentides sobre les bateries dels mòbils | Diari Català

  El món sencer és testimoni de com la tecnologia és cada dia més sofisticada. Però i les bateries dels mòbils?

  Portem en la nostra butxaca gadgets amb pantalles d’alta resolució, càmeres que graven a 4K i processadors d’altíssim rendiment.

  Les bateries dels mòbils, que alimenten tots els nostres dispositius, no semblen evolucionar al mateix compàs que la resta de components. Han evolucionat, sí, però il·luminar les pantalles de 5’5 polzades fullHD no és el mateix que donar energia al display LCD d’un vell Alcatel, per exemple. Al final, les bateries dels mòbils actuals resisteixen un o dos dies d’ús.

  Són els components més bàsics dels nostres dispositius i, però, són els grans desconeguts. Els mites sobre les bateries dels mòbils estan tan estesos que fins i tot els usuaris més avançats desconeixen el límit entre la mentida i la realitat. Aquí algunes de les falses-veritats assumides sobre les bateries dels mòbils.

  1-Mantenir el telèfon intel·ligent endollat ​​danya la bateria

  No és cert! Els smartphones, que són telèfons intel·ligents, tenen aquest assumpte ben calculat. Quan el dispositiu detecta que la bateria està carregada deté el flux d’energia, per tant no importa que estigui endollat.

  És més, hi ha telèfons tan intel·ligents que en assolir el 80% de la càrrega total de la bateria, moderen l’electricitat i inicien un “degoteig” més moderat fins que la càrrega està completa. Així que els que s’endollin el mòbil quan se’n van a dormir poden estar tranquils, les seves bateries dels mòbils estan fora de perill.

  2-Només carregar quan estigui buida

  Aquest és el fantasma del passat tornant a nosaltres per turmentar-, una i altra vegada. La por que les nostres bateries dels mòbils es buidin per l’efecte memòria tenia sentit amb les bateries de níquel i cadmi (NiCd) o les de níquel i metall híbrid (NiMH), però aquesta tecnologia està passada de moda.

  En l’actualitat, la majoria de les bateries del mercat són de ions de liti i no es poden buidar. No hi ha gat amagat, senzillament hem de superar i oblidar aquest mite sobre les bateries dels mòbils.

  3-Carregar el mòbil acaba arruïnant la bateria

  Aquesta afirmació té una part de veritat. Qualsevol dispositiu o component es degrada amb l’ús, les bateries dels mòbils també. La vida útil de les bateries es mesura en cicles de càrrega, però això no té res a veure amb les vegades que es endoll el dispositiu.

  Si es carrega el dispositiu en dues tandes, primer el 40% de la capacitat i després un altre 60%, fins al 100%, això comptarà com un cicle de càrrega i no dos. Per tant les bateries de ions de liti es degraden amb l’ús, sí, però no tan ràpid com podria semblar.

  4-No utilitzar el mòbil mentre s’està carregant

  Si el pla és carregar el telèfon intel·ligent a l’endoll que està a prop de la banyera i pretenem donar-nos un bany relaxant mentre juguem al Candy Crush, llavors hi ha un perill real en usar el mòbil mentre es carrega. Si no hi ha risc de de rebre un descàrrega elèctrica, endavant, no hi ha de què témer.

  D’altra banda, fer servir el mòbil mentre està endollat ​​dilatarà el procés de càrrega. La pantalla i els altres components del mòbil consumiran l’energia que es va emmagatzemant a la bateria i trigarà molt més temps a omplir-se per complet.

  5-Carregadors de tercers arruïnen la bateria

  Mentre el carregador hagi estat homologat i estigui aprovat per al seu ús no hi ha problema. Dit d’una altra manera, fer servir el carregador del mòbil vell està bé i no va a danyar la bateria dels mòbils.

  Una altra història són els carregadors barats que es compren en basars i botigues d’articles orientals. No necessàriament van a explotar però, al no tenir cap garantia, n’hi ha prou alguna tara de fàbrica perquè alguna cosa rebenti o es posi a cremar. En conclusió, hem de ser prudents però no garrepes.

  6-Es carrega més ràpid en manera avió

  En part si i en part no. La manera avió no influeix en el procés de càrrega del telèfon intel·ligent, però en desactivar el WiFi i la xarxa 3G el telèfon consumirà menys bateria, en conseqüència es carregarà abans.

  Utilitzant la manera avió podem accelerar fins a un 10% la càrrega del terminal, però haurem de sacrificar les connexions a Internet i no podrem rebre trucades. Amb el telèfon apagat també podrem abreujar la càrrega, encara que segueix la mateixa lògica que el quart punt d’aquesta llista.

  7-Es carrega més lent en el PC

  La velocitat de càrrega del mòbil depèn de la potència elèctrica del carregador i, en aquest cas, de les especificacions tècniques del PC al qual es connecti el telèfon intel·ligent. Per regla general un carregador és més ràpid perquè el seu amperatge permet recarregar abans la bateria.

  Per exemple, un carregador convencional té 5 watts aproximadament mentre que un port USB de l’ordinador té 2,5 watts, és a dir, la meitat de potència elèctrica. Per tant, la lentitud de càrrega no és pel PC, sinó pel vatiaje dels ports.