VIA C4650, el processador de pc que no és d’Intel ni d’AMD

  0
  VIA C4650, nou el processador de PC|Diari Català

  VIA C4650, nou el processador de PC|Diari CatalàFa anys existien nombrosos fabricants de processador de pc, era l’època daurada dels PC clònics.

  Però la tecnologia ha evolucionat a tal velocitat que els dos fabricants més poderosos, Intel i AMD, han copat la major part del mercat.

  L’economia d’escala aconsegueix que, en vendre en grans quantitats, Intel i AMD puguin oferir CPU potents a preus baixos. Al contrari, els seus rivals han de vendre a preus més alts per cobrir despeses, impedint la competència.

  Tot i així encara queden algunes companyies valentes que s’atreveixen a seguir fabricant processador de PC amb l’arquitectura X86, per plantar cara a Intel i AMD. Una d’elles és la companyia taiwanesa VIA, que acaba de presentar el processador VIA C4650, amb importants novetats.

  És una CPU de gamma mitjana / baixa la principal virtut, és precisament, que pot competir amb els processador de pc de la gamma mitjana / baixa d’Intel i AMD.

  El nou VIA C4650 disposa de quatre nuclis a 2 GHz, encara que el seu veritable mèrit és que fa el salt a la tecnologia de fabricació de 28 nanòmetres. Els anteriors processadors de VIA eren de 40 nanòmetres. Això vol dir que ocupa, consumeix i s’escalfa menys.

  Aquí pots veure un benchmark on s’han anivellat les velocitats de diferents CPU a 2 GHz, per poder comparar. Com pots veure, el VIA C4650 es defensa molt bé davant de CPUs i7 d’Intel:

  VIA C4650, nou el processador de PC|Diari Català

  El nou VIA C4650 es basa en l’arquitectura Isaiah II de la mateixa VIA, i reconeix tot el repertori d’instruccions x86, així que pot executar els programes i jocs més moderns. En aquest vídeo pots veure com rendeix amb la beta del joc Ashes of the Singularity, que serà el primer a usar DirectX 12 a Windows 10:

  Queda per conèixer el preu, el veritable taló d’Aquil·les d’aquest tipus de processadors, ja que com hem dit no es fabriquen a gran escala i per això no poden tenir els preus ajustats d’Intel o AMD.

  L’any 2003 VIA va signar una llicència de 10 anys amb Intel per poder fabricar processadors de PC amb arquitectura x86. Va caducar el 2013, però el contracte incloïa un període de gràcia de tres anys, així que VIA seguirà fabricant CPU x86 almenys fins a 2016. De moment no s’ha anunciat una extensió d’aquesta llicència, ja que exigeix ​​una renegociació completa.

  Font: WCCF Tech