Víctor Muñoz, ex jugador del FC Barcelona, ens ajuda a analitzar el mig del camp del Clàssic

Víctor Muñoz, dirigint en un partit | FOTO: Marca
Víctor Muñoz, dirigint en un partit | FOTO: Marca

El FC Barcelona i el Real Madrid han entrat, en les últimes temporades, en una transició en la filosofia de joc. Els blaugrana han passat de la possessió com a arma principal per a l’elaboració dels atacs a un joc més directe buscant més ràpidament els davanters. Els madridistes, acostumats a jugar al contraatac durant anys, des de l’arribada d’Ancelotti i seguint amb Rafa Benítez, busquen tenir la pilota a través d’homes com Modric, Kroos o Isco pel seu joc ofensiu. Víctor Muñoz, ex jugador del FC Barcelona, ens ajuda a estudiar el mig camp del Clàssic i les diferents possibilitats de cada equip.

Mig del camp del FC Barcelona

Amb l’arribada de Luis Enrique, la dinàmica de joc del FC Barcelona ha evolucionat cap a un estil més directe, fent que la possessió no sigui una opció innegociable a l’hora d’atacar. D’aquesta manera, l’impacte que els migcampistes provoquen en les jugades de l’equip ha canviat respecte a temporades passades. Sergio Busquets i Andrés Iniesta segueixen sent els referents de la medul·lar blaugrana, amb el permís de Sergi Roberto, que s’ha reivindicat mostrant un gran nivell aquesta temporada.

Sergi Roberto s'ha reivindicat | FOTO: Sport
Sergi Roberto s’ha reivindicat durant aquesta temporada | FOTO: Sport

Víctor Muñoz creu que l’esquema variarà en funció de si Leo Messi és titular o no. “Si Leo Messi no juga, probablement podrem veure un Iniesta més avançat i participatiu en jugades d’atac. Si, en canvi, Messi es queda a la banqueta, Iniesta jugarà més endarrerit per donar sortida a la pilota”, apunta l’ex jugador del FC Barcelona. D’altra banda, també destaca el gran rendiment de Sergi Roberto, de qui afirma que “està demanant a crits entrar en l’equip. És un jugador molt perillós quan disposa d’espais ja que té molt de recorregut”.

En el cas que Leo Messi no jugui, es disposa de variants d’home per home (on hi entraria la titularitat de Munir o Sandro Ramírez) o d’avançar la posició de Javier Mascherano per davant de la defensa i la de Sergio Busquets a l’interior. Víctor Muñoz creu que “Sergio Busquets es complementa bé amb Mascherano i pot canviar la seva posició per actuar d’interior si l’equip ho necessita. No obstant, Busquets és el millor jugant de mig centre i per això crec que no se l’hauria de moure d’allà”.

Mig del camp del Real Madrid

La línia medul·lar del Real Madrid ha guanyat en importància en aquestes últimes temporades. Durant l’última dècada, l’equip blanc s’havia especialitzat en els contraatacs en velocitat, on els jugadors de mig del camp minimitzaven les seves intervencions, convertint-se en menys participatius en el joc de l’equip. Amb l’arribada d’Ancelotti i el posterior testimoni de Rafa Benítez, els migcampistes del Real Madrid han recuperat transcendència, apostant per homes de talent com Luka Modric, Toni Kroos, Isco o James Rodríguez.

Casemiro s’ha fet un lloc a l’equip | FOTO: Fichajes
Casemiro s’ha consolidat a l’equip madridista | FOTO: Fichajes

Tot i l’onada de talent dels homes de la medul·lar del Real Madrid, Víctor Muñoz creu que Casemiro és un home clau en el sistema de joc. “Per la filosofia Rafa Benítez, veig Casemiro com a un jugador fonamental per jugar per davant de la línia defensiva gràcies a les ajudes que aporta en la tasca de recuperació”, declara sense dubtar de la seva titularitat al Clàssic de dissabte.

Destaca la importància de Toni Kroos i Luka Modric en l’elaboració del joc blanc apuntant que “són els encarregats de generar joc, tot i que al final són els davanters acaben sent els jugadors més determinants”. D’altra banda, Víctor Muñoz creu que, amb la tornada de Benzema, Rafa Benítez podria renunciar a un dels migcampistes per apostar per la BBC. “James o Isco podrien sortir des de la banqueta. Tenen gol i qualitat per desbordar, pel que podrien ser dos jugadors clau com a revulsius en fases avançades del partit”.