VÍDEO | Així estafaven els falsos revisors del gas a persones grans

1

Els Mossos desarticulen una organització criminal de falsos revisors de gas que estafava persones grans operant sota la cobertura d’empreses legals

 

 

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal de falsos revisors de gas que estafava persones grans i operaven sota la cobertura d’empreses legalment constituïdes per testaferros, ha informat aquest dilluns en una roda de premsa el subinspector Josep Antoni López, subcap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de Barcelona.

López ha explicat que el grup estava liderat per dues persones del Líban –pare i fill– que actuaven des del 2012, s’han detingut 13 persones de les 20 investigades i en cinc anys havien creat sis empreses: tancaven quan detectaven que la Policia els investigava, canviaven el domicili i tornaven a obrir.

En el moment de les detencions, el fill ja era a la presó per haver intentat matar una persona amb un got en una baralla ocorreguda en una discoteca a Tenerife, on va anar a celebrar un comiat de solter, i des de la presó donava indicacions al seu pare per portar el negoci.

Actitud depredadora

El subinspector ha descrit l’actitud dels detinguts com a “depredadora” perquè buscaven les víctimes més vulnerables, la majoria amb algun tipus de demència o malaltia: una d’elles, de 80 anys i amb Alzheimer, a la qual van estafar fins a 41.000 euros.

“Van arribar a anar fins a 30 vegades durant dos mesos a casa d’aquesta persona. Dia sí, dia no”, ha dit López, i ha afegit que li instal·laven i desinstal·laven detectors de fum i li realitzaven reparacions innecessàries cada vegada que anaven al seu domicili.

Els suposats operaris de gas acudien als pisos de les víctimes uniformats i acreditats, oferien serveis com revisió del gas o canvi de peces –pels quals cobraven entre 60 i 3.300 euros–, realitzaven furts en alguns domicilis i en ocasions els acompanyaven al caixer automàtic perquè retirés els diners.

Els delinqüents van obtenir un total de 588.000 euros a través de pagaments amb targeta i els Mossos calculen que nou de cada deu pagaments es realitzaven en metàl·lic: “La xifra pot ser descomunal”, ha dit López.

L’operació va començar a finals del 2014 després de registrar denúncies entre els mesos d’abril i agost del mateix any, i el nombre de víctimes és de vuit, tot i que el subinspector ha assegurat que n’hi ha més: “Hi ha aquesta xifra negra de gent que no denunciarà per la vergonya que els familiars li diguin que ja els van advertir”, ha explicat.

Els detinguts, que operaven a tot Catalunya, sumen 160 antecedents entre tots els membres de l’organització i estan acusats de delictes de pertinença a organització criminal, estafes agreujades continuades, estafes bancàries, coaccions i furts a l’interior de domicilis.