VIDEO – Varoufakis: “L’economia s’ha menjat la democràcia”

0
varoufakis demana rectificacions
Yanis Varoufakis, quan encara era ministre grec | Foto: Europa Press

L’ex ministre de finances grec, Yannis Varoufakis, protagonitza un discurs de 20 minuts on denuncia que els polítics ja no estan al servei dels ciutadans

 

 

“El Partit Comunista Xinès com la Unió Europea s’equivoquen al pensar que podem prescindir de la democràcia”. Així inicia Yanis Varoufakis, ex ministre grec al primer Executiu de Alexis Tsipras, la seva darrera intervenció a les conegudes TedTalks, conferències d’uns 20 minuts on experts en diferents matèries mostren la seva visió sobre un tema.

En concret, Varoufakis va participar en l’edició de desembre a Ginebra (Suïssa) per denunciar quelcom que ja va fer quan era ministre de Finances davant els seus col·legues de l’Eurogrup, que “l’economia s’ha menjat la democràcia”. Durant la seva intervenció, posa en dubte qüestions ‘sagrades’ com la crisi del deute. Segons aquest controvertit economista, és cert que existeix a Europa –“i a la resta del món”- una quantitat ingent de deute. “Però el que molta gent ignora –continua Varoufakis- és que existeix una quantitat igual de riquesa”, en mans dels més poderosos, “temorosos d’invertir-los en les activitats productives”, denuncia tot afegint que “aquests diners servirien per acabar amb el deute i inclús invertir en allò que la gent realment necessita”.

“Durant els anys de crisi, a la Unió Europea i Estats Units s’han invertit 3,4 trilions de dòlars en produir bens de consum”, senyala l’economista. “Semblen molts diners però es queden en res si els comparem amb els 5,1 trilions que s’han estalviat les grans comptes fent absolutament res” acaba denunciant.

Tornem a la democràcia grega

Com a bon grec, Varoufakis es permet en el seu discurs fer una petita oda a l’antiga democràcia grega. Tot i reconèixer les seves fallides (com deixar fora de la pressa de decisions a dones i esclaus), creu ell que “tothom podia decidir allò que era rellevant per l’Estat”.

Ara, diu ell, “la separació entre economia i política està en constant conflicte, arribant l’economia a superar la política i a portar-la al seu terreny”, fet gens desitjable a jutjar pels arguments de Varoufakis. “Per què creuen que els polítics ja no són com abans?”, pregunta als assistents, per concloure que potser actualment “una persona pot estar al govern i no al poder”. “El poder ha migrat de l’esfera política a l’econòmica” acaba denunciant en aquesta intervenció aquest professor universitari que cada dia rep admiracions i crítiques a parts iguals.

Compartir
Article anteriorProblemes tècnics a Diari Català aquesta setmana
Article següentPedro Sánchez consultarà a la militància qualsevol pacte
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]