Videos electorals: plagi o simple coincidència?

0
Imatge de l'anunci de Ciutadans del 2008 | Foto: Youtube
Imatge de l'anunci de Ciutadans del 2008 | Foto: Youtube
Imatge de l’anunci de Ciutadans del 2008 | Foto: Youtube

 

L’últim vídeo de campanya del Partit Popular crea polèmica degut a la semblança amb un anterior del president de la República Dominicana, Leonel Fernández el 2008

A mitjans de la setmana passada el Partit Popular va aprofitar una sessió de govern per presentar un vídeo en el qual es mostra a un malalt ingressant a l’hospital en estat crític, i recuperant-se poc a poc fins a poder abandonar el centre. Sota el lema, ‘De la crisis a la recuperación’ el vídeo recorda molt a un que va utilitzar Leonel Fernández, candidat a ser reelegit president de la República Dominicana.

 

 

Les principals diferències són que en el vídeo del PP la protagonista és una noia, que el ‘malalt espanyol’ entra amb una tenció de 5-8 mentre que el dominicà ho fa amb una de 6-9. “Ha estat una simple coincidència” han dit des del Partit Popular preguntats al respecte. El que crida més l’atenció és que hagi estat el format audiovisual el que hagi escollit el PP per presentar aquesta recuperació del país. “Les campanyes a llatinoamèrica són molt més imaginatives que aquí però també molt més populistes”, ha admès Miquel Macías, expert en comunicació política.

Amb tot aquest no és el primer ni serà l’últim vídeo que utilitzin els partits polítics per intentar cridar l’atenció del votant. De fet, va ser Ciutadans qui el 2008 va tenir la primera idea de fer un vídeo simulant una persona en estat crític. El vídeo mostrava a Albert Rivera, Fernando Landecho i Esperanza Garcia, tres dels homes forts de Ciutadans aquella època operant a un pacient a cor obert. ‘Vas a seguir tragando?. Coge aire con Ciutadans’ era el lema d’aquell seguit d’imatges, en les quals el ‘metge’ Rivera va eliminant infeccions del pulmó amb el nom de corrupció o virus nacionalistes que es troba dins del pacient.

 

 

La polèmica sempre acompanyarà aquesta mena d’spots publicitaris. Un expert en ser molt qüestionat és Mauricio Macri a l’Argentina, qui a través del seu canal a Youtube té més de 100 vídeos relacionats amb campanyes polítiques. Especialment polèmics van ser el 3 ‘Ya te vas a aflojar’ o el 43 anomenat ‘Carrera de besos’. En tots dos, les protagonistes són menors. Aquí a Espanya altres vídeos que han tingut certa polèmica han estat ‘Queda mucho por hacer’ del PP a principis del 2015, ‘El rap de Toni Cantó’ de UPyD el 2011 o el vídeo que el partit animalista del PACMA va fer per les Europees del 2014 amb el títol de ‘El Rey y la matanza animal’ que de seguida va ser invalidat per la Junta Electoral Central.