Vint detinguts a l’operació contra prostitució de dones nigerianes

0

Les víctimes van patir tractes “degradants i inhumans” durant el trasllat

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns vint persones vinculades a una xarxa de proxenetes que presumptament va explotar sexualment un centenar de dones d’origen nigerià a la Rambla de Barcelona, l’àrea metropolitana de la capital catalana —l’Hospitalet, Badalona i Sant Boi de Llobregat– i el Vallès, i preveu arrestar a un total de 34.

En roda de premsa aquest dilluns, el portaveu dels Mossos d’Esquadra, Xavier Procuna, ha dit que aquesta xarxa local forma parteix d’una de les organitzacions internacionals d’explotació sexual de dones “més cruentes” per la metodologia utilitzada en el trasllat de les víctimes.

Segons Procuna, aquestes dones van patir tractes “degradants i inhumans” en el trajecte que era molt dur i sever des del seu país d’origen fins a Europa i, a més, van arribar enganyades i coaccionades sota la promesa d’un treball i que la seva situació social milloraria.

Una vegada a Catalunya, part d’aquestes dones eren obligades a exercir la prostitució a la Rambla de Barcelona, “un dels punts neuràlgics” d’aquesta organització.

L’operatiu, que està sota secret d’actuacions i va començar el maig del 2014 en coordinació amb la Fiscalia i el jutjat d’instrucció, té previstes 22 entrades i escorcolls, la majoria en els domicilis dels imputats, a excepció d’un únic local.

LOCALITZEN 20 DE LES CENT VÍCTIMES

La investigació ha permès localitzar 20 d’aquestes cent dones, que rebran atenció psicosocial i assessorament legal i, durant les pròximes setmanes, la policia catalana espera trobar a les altres 80 dones, que poden trobar-se a d’altres ciutats europees.

Els Mossos d’Esquadra donen per desarticulada aquesta xarxa que operava a Catalunya, si bé han explicat que era una “franquícia” d’una organització criminal coneguda a escala internacional, i que la investigació ha permès aprofundir en el seu funcionament.

La Policia catalana imputa als detinguts –bona part d’ells també d’origen nigerià, com les víctimes– els delictes de tràfic d’éssers humans, coaccions, amenaces i altres relacionats amb l’explotació sexual.