La violència de gènere a Catalunya, diferències d’actuacions

0
manifestació contra la violencia de genere
Imatge de l'acte central del Dia internacional de la No Violencia contra les Dones
manifestació contra la violencia de genere
Imatge de la manifestació del 25 de Novembre

Els Mossos no efectuen valoració del risc, a diferència de la Guàrdia Civil i la Nacional

A la fi de l’any passat es van presentar estudis sobre el maltractament de la dona. Les dades mostraven que a 2014 la xifra de dones mortes per violència de gènere és la més alta dels últims quatre anys. La mort és la conseqüència més tràgica d’una tendència que en els últims anys s’ha donat a tota Espanya, però que a Catalunya ha tingut la seva màxima expressió.

Catalunya va enregistrar el 2014 el nombre més gran de víctimes de violència de gènere. El 2013 va finalitzar amb 4 morts mentre que el 2014 van haver-hi 12 assassinats, un ascens preocupant. Els jutges cada vegada concedeixen menys ordres de protecció, si en 2006 el 70% de les sol·licituds catalanes van ser aprovades, el 2014 la xifra ha baixat al 34%. A la resta d’Espanya la baixada ha estat molt més moderada, del 75% al 57%.

La xifra de dones maltractades és molt elevada, de fet, la Macro enquesta de la Violència contra la dona 2015 afirma que 12,5% de les dones més grans de 16 anys que viuen a Espanya han patit violència física o sexual de les seves parelles o exparelles a la seva vida. Per explicar aquest canvi els experts coincideixen a dir que hi ha diversos factors poden explicar-ho.

Els Mossos d’Esquadra no lliuren als jutges una valoració pròpia del risc que corre la denunciant, a diferència de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Ambdues disposen d’un programa que creuant les respostes de la víctima a unes preguntes situa a la dona en una escala que va del risc extrem al molt baix. Aquesta valoració ofereix un índex en el qual els jutges poden basar-se. A més a l’hora de consultar si els denunciants tenen antecedents, només poden accedir a les dades de Catalunya i no a la de la resta d’Espanya.

Imatge de l'acte central del Dia internacional de la No Violencia contra les Dones
Imatge de l’acte central del Dia internacional de la No Violencia contra les Dones

Un altre obstacle és la falta de valoració integral a càrrec d’un forense i un psicòleg especialitzats en violència de gènere. La diputada del PSC en la comissió d’Igualtat del Congrés, Lourdes Muñoz, recorda que la figura de forense especialitzat és clau i recorda que amb psicòlegs i assistents socials figuren a la llei de violència de gènere vident des de 2006. La llei Catalana és molt avançada en aquest aspecte però no és suficient amb tenir una llei, cal aplicar-la correctament.

A més a l’hora d’aplicar les retallades aquesta va ser una de les primeres matèries en les quals es van realitzar. Els professionals que intervenien en els processos van disminuir i davant la falta de valoracions objectives els jutges van optar per concedir la protecció per si de cas durant els primers anys, però ara, molts jutges han canviat. L’any 2014, 4 de les 12 víctimes van sol·licitar mesures de protecció però cap la va rebre.

Des de principi d’any a Catalunya han hagut 5 víctimes per violència de gènere pel qual és calcula que les xifres d’aquest any podrien ser menors que les de l’any anterior.