La visita d’ Iglesias al Cercle d’Economia en sis punts

0
Pablo Iglesias al Cercle d'Economia
Pablo Iglesias al Cercle d'Economia | Foto: Europa Press

El secretari general de Podemos ha defensat el referèndum a Catalunya, el programa econòmic del seu partit i a Ada Colau. D’altra banda, ha criticat les polítiques d’austeritat

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha fet la seva primera intervenció en el Cercle d’Economia, a Sitges. En la intervenció, el secretari general de Podemos ha presentat davant el Cercle els seus plans econòmics, entre altres punts claus.

 

1. Defensa del referèndum a Catalunya

Pablo Iglesias ha insistit en l’aposta de fer una consulta als catalans sobre la independència. “Tard o d’hora hi haurà un referèndum a Catalunya”, ha manifestat. A més, ha assegurat que “creu que han demostrat la fermesa de les seves conviccions”; cosa que porten fent des de la campanya del 20-D. “No ens ha anat tan malament”, ha senyalat.

Fins i tot, Iglesias ha comentat més detalls de la reunió del 8 d’abril que va tenir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El secretari general de Podemos ha reconegut que Puigdemont li va presentar dubtes sobre si la defensa de Podemos pel referèndum era sincera.

 

2. Programa econòmic de Podemos

Iglesias ha assegurat que advoca per apujar els impostos sobre les societats, afermar l’impost sobre successions i reduir el mínim exempt de l’impost sobre el patrimoni per tal que ho pagui un major nombre de contribuents. Així mateix, ha expressat que en el seu programa electoral manifesta la importància de baixar l’IVA dels subministres bàsics i aliments. Unes promeses que xoquen de front amb tot allò que reclamen els empresaris. El secretari general de Podemos també ha expressat la necessitat de crear un impost especial pels bancs i així, recuperar les ajudes públiques i de derogar la reforma laboral del Govern.

Quan li han preguntat sobre si aquestes mesures del seu programa són aplicables davant de les demandes de la UE, Pablo ha dit: “Som pragmàtics i conscients dels límits i les pressions a les quals pot ser sotmès un govern, però governar és elegir també les retallades”.

 

3. Crítica a les polítiques d’austeritat

Iglesias s’ha mostrat crític amb les polítiques d’austeritat. “Podemos no existiria si les polítiques econòmiques que s’han aplicat en aquest país no haguessin fracassat”, ha comentat. Segons el secretari general de Podemos, l’èxit de la seva formació a tot Espanya respon a la crisi i a la mala gestió per part del Govern espanyol.

Pablo Iglesias ha insistit en què existeix un consens entre els economistes sobre el fracàs de les polítiques d’austeritat. Ha concretat també que: “Les polítiques d’austeritat no només han estat tremendament injustes, sinó que a més, han estat ineficients”.  El secretari general ha apostat per flexibilitzar el dèficit fent que es redueixi a un ritme menor; una iniciativa que també beneficiaria als empresaris, segons ell mateix.

El líder de la formació morada ha assegurat que “si no hi ha demanda interna, els empresaris no poden fer negoci; per això cal generar demanda interna”. A més, ha recalcat en la idea que Espanya és el país més desigual d’Europa i un 30% dels ciutadans són pobres o estan en risc d’exclusió. “Això és un problema per a vostès també”, ha dit als empresaris i economistes.

 

4. Anàlisi del fracàs de la legislatura

Pablo Iglesias ha assumit que els quatre partits més votats en les generals, és a dir, PP, PSOE, Podemos i C’s, “segurament” van tenir part de la responsabilitat de no formar executiu. El líder de Podemos, però, ha recordat que el seu partit ha estat conseqüent amb les seves promeses de no pactar amb PP i C’s per les seves diferències en les polítiques econòmiques.

Iglesia continua allargant la mà al PSOE per governar en coalició perquè creu que dos partits han obtingut més de cinc milions de vots “han de governar junts”.

 

5. Suport a Ada Colau

El secretari general del Podemos també ha donat suport a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en els disturbis al barri de Gràcia de la ciutat comtal a causa del desallotjament del Banc Expropiat.

“La meva posició és la de l’Ajuntament de Barcelona que crec que està responent d’una manera molt coherent dient que totes les formes de violències són rebutjables i al mateix temps que cal protegir els espais públics i autogestionats en els barris”, ha exposat en el Cercle d’Economia.

 

6. Pablo Iglesias i Déu

El president del Cercle d’Economia, Antoni Costas, li va preguntar a Iglesias: “Senyor Pablo Iglesias, ¿creu vostè en Déu?”. El secretari general de Podemos, ha refusat contestar a la pregunta, ja que considera que és una cosa íntima. No obstant això, sí que ha mostrat simpaties amb el discurs del Papa Francesc. “Si Déu és el que diu el representant a la Terra, el Papa Francesc, crec bastant en allò que diu”, ha conclòs.