Alicia Sanchez Camacho, maria dolores de cospedal, xavier garcia albiol, pp
Alicia Sánchez-Camacho (dreta) amb M. Dolores de Cospedal i Xavier García Albiol | Foto: Europa Press

Diversos dirigents nacionals del PP han demanat una vegada més al PSOE que faci una reflexió i faci un pas que permeti un govern de Mariano Rajoy

Així ho han dit avui després que el candidat popular hagi sortit derrotat en el seu primer intent de ser elegit. “Si volien que perdéssim una investidura, ja l’hem perduda, ara que reflexionin seriosament sobre el cost i les conseqüències”.

Així s’ha expressat la dirigent catalana Alicia Sánchez-Camacho en arribar al Comitè Executiu Nacional del PP, que ha convocat Rajoy aquest dissabte per tancar el capítol de la seva investidura fallida i preparar el camí que s’obre ara. La reunió servirà també per enviar el missatge que no hi haurà un altre candidat popular alternatiu a Rajoy malgrat fins i tot Ciutadans plantegi que un altre aspirant pugui ajudar a aconseguir un govern de consens.

Tots els càrrecs populars que han fet declaracions a l’entrada al Comitè s’han expressat en idèntic sentit: el lideratge de Rajoy està “més reforçat que mai”, ha guanyat dues vegades les eleccions i no es pot qüestionar qui guanya, sinó qui perd, en clar missatge al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Sánchez-Camacho ha dit que si el PSOE buscava una derrota de Rajoy com la que va patir Sánchez ja l’ha tinguda i li ha demanat ara alguna cosa més; el candidat del PP seguirà intentant la investidura “en cada moment” i els socialistes han de reflexionar sobre “el cost i les conseqüències que Espanya segueixi bloquejada”.

De manera semblant s’han expressat el president del PP extremeny, José Antonio Monago, Ignacio Diego (Cantàbria), Cristina Cifuentes (Madrid), Pedro Sanz (la Rioja).

També el president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, s’ha dirigit al PSOE per demanar-li un moviment i ha aprofitat per expressar el seu respecte per aquest partit perquè “ha construït la democràcia” espanyola. Ha assegurat que ho espera “tot” dels socialistes i que el “problema” segons la seva opinió no està en la formació política sinó en el “personalisme del senyor Sánchez”.

Pacte amb Ciutadans

Herrera ha estat preguntat també per l’enfrontament aquest divendres al Congrés entre els portaveus del seu partit i de Ciutadans, després d’haver negociat i pactat un acord d’investidura. La formació taronja dóna per caducat aquest pacte després que Rajoy hagi fracassat i ha tornat a plantejar que un altre candidat facilitaria les coses.

“Forma part de les estratègies normals. El fet important és que es preservi aquest assoliment”, ha dit Herrera, que defensa davant del PP que aquest pacte se sostingui perquè és “una base molt sòlida” perquè Rajoy torni a intentar-ho.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha qualificat tot i això de “dur” el discurs d’Albert Rivera, president de Ciutadans; segons la seva opinió, no té molt sentit donar suport “amb una mà” a un candidat i criticar-lo amb l’altra.