Els vots de Podemos van anar a l’abstenció el 26J, diuen des del partit

1
Carolina Bescansa
La secretària d'Anàlisi de Podemos, Carolina Bescansa, acompanya d'altres membres del partit | Foto: Europa Press

Bescansa descarta que els vots perduts per la formació hagin anat a altres partits. “S’han quedat a casa” afirma

La secretària d’Anàlisi de Podem, Carolina Bescansa, ha afirmat aquest divendres que el més d’un milió de vots que ha perdut la seva formació -la candidatura Units Podem- respecte al passat 20D, “no ha anat a altres partits, s’han quedat a casa”, i que caldrà analitzar per què no han estat capaços de mobilitzar-los.

Bescansa veu evident que hi ha hagut una “campanya de la por” contra Podem, i a més “construïda sobre mentides dirigides des de les clavegueres de l’Estat per fabricar informes falses”, però dubta que aquesta hagi estat la causa que un 16% dels seus votants optessin per l’abstenció.

Preguntada per les paraules de l’excoordinador d’IU Gaspar Llamazares, que ha criticat la manera com es va fer la coalició entre els dos partits, ha demanat no caure en “el fàcil” de buscar “arguments adhoc” o caure al “ja ho deia jo”, perquè això no és constructiu i entrar en un procés de tirar culpes resulta “tòxic”. En ciències socials, ha remarcat, no és fàcil parlar de relacions de causalitat.

I ha qualificat de “declaracions en calent”, fetes en un “moment de frustració”, l’anàlisi que va fer l’endemà de les eleccions el cofundador i exdirigent de Podem Juan Carlos Monedero.

En declaracions a Antena 3, ha demanat prudència perquè ara mateix es plantegen “moltes línies argumentals” i algunes són “contradictòries”, i cal esperar al procés de diàleg intern i també buscar les “millors eines metodològiques”.

Bescansa ha reconegut com un “error gravíssim”, que s’ha atribuït personalment, no haver encarregat una enquesta pròpia i haver confiat en el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i en els estudis postelectorals. “Em penedeixo d’aquesta decisió”, ha dit, al·legant que va primar el criteri econòmic -les enquestes són molt cares- “al de fiabilitat”.