Vuitena jornada de mobilitzacions a França

0
França Llei El Khomri
Foto: Reuters

França va viure el passat dijous la vuitena jornada de mobilitzacions arreu del país per la reforma laboral on s’hi ha sumat també el sector energètic

El proper dimarts es compliran tres mesos des de la primera gran mobilització a nivell estatal per la reforma laboral del govern francès, coneguda com Llei El Khomri, cognom de la ministra que la va impulsar. Dijous va tenir lloc la vuitena jornada de mobilització en contra d’aquesta normativa, i la tensió social ha anat en augment des d’ençà.

En aquesta jornada també s’hi van sumar les indústries del sector energètic, que van començar les aturades la setmana passada. Segons les dades oficials, a les centrals nuclears no es va quasi notar la disminució de producció, ja que dels 58 reactors en marxa arreu del territori només uns 12 van baixar la seva producció.

En canvi, el sector de la refineria sí que es va mobilitzar de manera contundent i set de les vuit refineries que es troben a l’Estat francès van aturar totalment o parcialment la seva activitat. No és el primer dia que ho feien, per la qual cosa el Govern presidit per Manuel Valls ha començat a utilitzar les reserves estratègiques de carburant, utilitzant la quantitat equivalent a 3 dels 115 dies disponibles.

El primer Ministre francès va anunciar que es reuniria amb representants del sector petrolier, tot i que alhora ha avisat que no canviarà res de la reforma laboral. Encara que digui que es poden asseure a “millorar algún aspecte”, des del govern no estan disposats a canviar ni una coma de l’article 2, el més polèmic, ni res que alteri l’essència de la reforma laboral.

Aquestes protestes sindicals són les majors que s’han produït en 35 anys contra un govern socialista i que comptessin amb tant suport. Segons una enquesta de la televisió francesa, un 62% de la població veu justificada la protesta contra la reforma. Aquesta protesta funciona també per sectors, i els pròxims 2 i 10 de juny és el torn del de transports, que ho han fet coincidir amb l’Eurocopa. La pròxima mobilització conjunta està pensada per al 14 de juny.