WhatsApp activa l’encriptació punt a punt. Mil milions d’usuaris beneficiats

WhatsApp sempre ha estat criticada per ser una de les aplicacions de missatgeria instantània amb menys protecció aplicada en el sistema, tant és així que en 2011 el hack WhatsAppStatus.net va obligar a la companyia abandonar l’enviament de missatges com a text simple i adoptar un sistema de xifrat.

Aquest xifrat no va significar un gran canvi, simplement protegia les dades mentre s’encontraven en trànsit, però localment seguien desprotegides.

Avui, després de molt temps, el 100% dels usuaris de WhatsApp podran comunicar-se amb el xifrat end to end (punt a punt) en cada un dels dispositius en què opera i amb cada missatge que gestiona.

Encriptacio WhatsApp
Andrew Sondern/The New York Times

A partir d’ara, tant és si es tracta d’una foto, vídeo, veu, text, conversa entre només dues persones o en grup, totes les dades estaran protegides i només l’emissor i el receptor podran accedir-hi. És a dir, ni la pròpia WhatsApp tindrà accés.

Aquesta nova implementació de seguretat serà compatible amb qualsevol client de WhatsApp: des de les aplicacions més avançades en Android i iOS fins a la versió per a mòbils Nokia amb sistema S40, passant per Windows Phone. Mil milions d’usuaris.

Com funciona?

WhatsApp ha treballat durant mesos amb Open Whisper Systems, una companyia responsable d’una tecnologia de seguretat avançada en comunicacions.

El sistema desenvolupat per Open Whisper Systems es basa en una plataforma anomenada Text Secure, la seva funció es basa a crear una clau privada única associada al dispositiu i necessària per desxifrar el missatge que arriba xifrat amb la clau pública.

Encriptacio WhatsApp

A més, Text Secure canvia de clau per cada nou missatge enviat mitjançant una tecnologia anomenada Forward Secrecy. L’important de tot això és que les claus privades s’allotgen al dispositiu de l’usuari, el que impedeix a WhatsApp atendre qualsevol ordre judicial que li sol·liciti aquestes claus (tal com ha passat amb Apple i l’FBI), la companyia no té accés a elles.

Com saber si tenim activat el nou xifrat?

En cas que hi hagi aparegut un missatge d’avís de xifrat en alguna pantalla de conversa o grup, no cal complicar-se en absolut ni activar res; a partir d’ara, totes les finestres de conversa mostraran a la informació del contacte o grup, una icona d’un cadenat, la qual cosa indica que la conversa està protegida.

Encriptacio WhatsApp

Si no és així, serà necessari descarregar-se l’última versió de l’aplicació i assegurar-se que tots els teus contactes també la tinguin, per així aconseguir un correcte funcionament del xifrat end to end.

Encriptacio WhatsApp