Wikipedia rep el Premi Princesa d’Astúries

0
Wikipedia rep el Premi Princesa d'Astúries

Wikipedia rep el Premi Princesa d'Astúries

Premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional 2015

L’enciclopèdia digital lliure Wikipedia va rebre el premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional 2015. El jurat, en donar a conèixer el guanyador, va destacar “l’important exemple de cooperació internacional, democràtic, obert i participatiu” que representa el portal.

El portal enciclopèdic Wikipedia va ser guardonat aquest dimecres amb el Premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional en la seva XXXV edició, a la qual es van presentar vint-i-quatre candidatures de deu països.

Va destacar a més que Wikipedia, on col·laboren desinteressadament milers de persones de totes les nacionalitats, “ha aconseguit posar a l’abast de tot el món el coneixement universal en una línia similar a la qual va aconseguir l’esperit enciclopedista del segle XVIII“.

El jurat va valorar “l’important exemple de cooperació internacional, democràtic, obert i participatiu” que representa aquesta enciclopèdia lliure digital.

L’enciclopèdia digital, creada en 2001 per l’empresari Amèrica Jimmy Wales amb l’ajuda del filòsof Larry Sanger, aconsegueix uns 500 milions de visitants per mes.

Wikipedia conté més de 37 milions d’articles escrits en 288 idiomes per voluntaris de tot el món.

L’enciclopèdia, que compta amb més de 25 milions d’usuaris registrats, dels quals més de 73.000 són editors actius, utilitza la tecnologia wiki, facilita l’edició de continguts i l’emmagatzematge de l’historial de canvis de la pàgina, va explicar la Fundació Princesa d’Astúries en un comunicat.

Dotze de les seves edicions superen el milió d’articles (anglès, neerlandès, alemany, francès, italià, polonès, espanyol, rus, suec, vietnamita, el cebuano i el samareño, aquests dos últims de Filipines) i altres tres tenen més de 700.000 (xinès, japonès i portuguès).

La Wikipedia en anglès és la més àmplia, amb més de 4.800.000 articles.

La Fundació Wikimedia, creada en 2003 i amb seu a la ciutat nord-americana de Sant Francisco, és la que dirigeix i gestiona Wikipedia.

La Fundació Princesa d’Astúries recorda que a més té altres projectes que complementen l’enciclopèdia, tots multilingües, lliures i recolzats en la tecnologia wiki, com el Wikcionario (diccionari lliure) o el Wikilibros, amb llibres de text, manuals i textos pedagògics de contingut lliure i accés gratuït.

També compta amb la Wikiversidad, una plataforma educativa “online” lliure i gratuïta i el Wikiquote, un compendio de frases cèlebres en tots els idiomes, incloent-hi les seves fonts.

Així mateix, ha desenvolupat Wikinoticias, Wikisource, biblioteca de textos originals que hagin estat publicats amb llicència lliure o siguin de domini públic; Wikimedia Commons, dipòsit d’imatges i contingut multimèdia; Wikiespecies, llistat d’espècies biològiques; Fiqui-Wiki, una web de suport per a la resta dels projectes de la Fundació; Wikidata, una base de dades, i Wikiviajes, una guia turística.

A aquest guardó optaven 24 candidatures de deu països, entre elles les de la Unesco, els sherpas de l’Himàlaia, les Forces Armades Espanyoles, l’Agència Espacial Europea, l’ex primer ministre de Portugal i alt comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, Antonio Guterres, o l’expresident de Xile, Ricardo Lagos.

El passat any el premi va ser per a la Fundació Fulbright, promotora d’un programa de beques internacionals per facilitar l’intercanvi entre titulats universitaris nord-americans i de la resta del món.

El guardó és el setè dels premis concedits anualment per la Fundació Princesa d’Astúries, que anteriorment es deia Príncep d’Astúries i aquest any, després de la proclamació de Felipe VAIG VEURE com a rei d’Espanya, adapta la seva denominació a la nova hereva del tron espanyol, la princesa Leonor.

Anteriorment van ser distingits aquest any el cineasta americà Francis Ford Coppola (Arts), l’economista francesa Esther Duflo (Ciències Socials), el filòsof espanyol Emilio Lledó (Humanitats), les bioquímiques francesa i americana Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna (Recerca), els jugadors de bàsquet espanyols Pau i Marc Gasol (Esports) i l’escriptor i periodista cubà Leonardo Padura (Lletres).

El premi està dotat amb 50 mil euros (uns 56 mil dòlars) en cadascuna de les vuit categories. Cada guanyador es rep una escultura de l’artista Joan Miró.