Els smartphones, o telèfons intel·ligents, s’han convertit en elements indispensables a les nostres vides i en la nostra comunicació

Xarxes 5G, la revolució imminent | Diari CatalàL’arribada de la nova generació de xarxes, com les xarxes 5G, significarà una revolució que canviarà les xarxes tal com les coneixem avui en dia. Precisament per a donar les claus d’aquest salt tecnològic, Ferran Adelantado, investigador resident de l’IN3, va oferir el seminari «Xarxes 5G: a l’altura de la demanda», en què va analitzar els reptes que es presenten per a la comunitat científica i la indústria del sector de les telecomunicacions.

Les xarxes sense fil de banda ampla s’han convertit en un element més dels nostres sistemes de comunicació. De fet, el nombre d’usuaris que es connecten a la xarxa no para de créixer i el trànsit de dades ha crescut de mitjana un 45% per any. Segons dades de l’empresa Ericsson, és previst que, de 2014 a 2020, el trànsit de dades pels smartphones es multipliqui per deu a tot el món. Una comunicació en què la veu passarà a ser residual. Amb un increment de la demanda com aquest, els operadors es veuen obligats a proveir xarxes amb major connectivitat i millor rendiment. En aquest context, entren en joc les xarxes 5G, la propera generació de xarxes sense fil que representarà, segons els experts, una revolució en tots els sentits.

Una demanda creixent

Actualment, disposem del sistema 4G (LTE), hereu de sistemes com el 2G (GSM) i el 3G (UMTS). La quarta generació és el primer estàndard global pel que fa a sistemes de xarxes sense fils. La seva capacitat de transmissió de dades és d’uns 100 Mbps, però amb el creixement de la demanda i l’evolució tecnològica aviat serà insuficient. S’estima que el 2020 hi haurà 26.000 milions de dispositius connectats a internet, molts dels quals no seran usuaris humans, sinó dispositius com ara sensors i electrodomèstics, l’anomenat internet de les coses.

Segons va explicar Ferran Adelantado.

Fins al moment, la majoria de comunicacions mòbils tenen intervenció humana, les anomenades HTC (human type communications), però en el futur tindran molta importància les que es produeixen entre màquines, les que es produeixen entre màquines, les anomenades machine-to-machine communications (M2M). Les característiques dels dos tipus de trànsit són diferents i, per tant, calen canvis a la xarxa,

Més capacitat de transmissió

Xarxes 5G, la revolució imminent | Diari Català

Per tal d’abastir aquest increment de la demanda, és necessari posar en marxa la cinquena generació de xarxes mòbils, les xarxes 5G. Aquests nous sistemes són el resultat de l’esforç global de la comunitat científica i de la indústria per tal de donar resposta a les noves necessitats. Aquests nous sistemes, que no començaran proves fins al 2018, significaran un salt de gegant en la transmissió de dades amb una previsió de 10 Tbps/km2, i que multiplicaria per mil la capacitat de transmissió actual.

La indústria asiàtica ha pres un paper important i les primeres xarxes 5G es desplegaran tot coincidint amb els Jocs Olímpics d’hivern de Corea del Sud, el 2018, i els Jocs Olímpics del Japó de 2020

Va indicar Adelantado.

Crear una nova xarxa

El repte ara és crear una xarxa eficient en què aspectes com la connectivitat i l’estalvi energètic i de costos siguin prioritaris, a més de uns bons nivells de velocitat. Les xarxes 5G neixen amb el repte de donar resposta al milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat que és previst que hi hagi el 2020. Tecnologies com les massive MIMO, que fa servir els arrays o connectors de centenars d’antenes a cada estació base amb l’objectiu de donar servei als usuaris, o les comunicacions directes entre els mateixos usuaris, conegudes com a device-to-device (D2D), jugaran un paper clau en aquest nou disseny de la xarxa que Adelantado va qualificar de revolució.