Avui s’estrena ‘Sexo, maracas y chihuaha‘, un documental en honor a aquest gran músic català

Aquest 3 de juny de 2016 s’estrena als cinemes el documental ‘Sexo, maracas y chihuaha‘, (2016), una biografia sobre el músic català Xavier Cugat, l’únic músic amb quatre estrelles al passeig de la Fama del Hollywood Boulevard.

Combinant imatges d’arxiu, amb entrevistes actuals a testimoniatges i gent que va conèixer a Cugat en persona, el documental ens presenta al músic en tota la seva esplendor i posa èmfasi en la seva època daurada en els estudis de Hollywood.

Cugat, (Girona, 1900, Barcelona,1990), un dels principals difusors de la música d’Ernesto Lecuona, de la música afrocubana i llatinoamericana. El seu nom complet era Francisco d’Assís Javier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu i, aquest home, va aconseguir grans reconeixements.

Xavier Cugat va composar per Ernesto Lecuona | TOT ÉS COMÈDIA (TWITTER)
Xavier Cugat va composar per Ernesto Lecuona | TOT ÉS COMÈDIA (TWITTER)

L’any 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, la més alta condecoració catalana del moment. També va gravar la cançó ‘Perfidia‘ amb el cantant Miguelito Valdés, la qual es va convertir en un gran èxit. Un senyor gironí ple de bona creativitat.

Al documental de Cugat es pot veure grans declaracions per part dels seus amics més íntims, com són Isabel Coixet, o Javier Gurruchaga i aquests comentaris es barregen amb la d’historiadors cinematogràfics, com Román Gubern, o coneguts del món de la música com la cantant Nina.

Però es parla avui en dia de Cugat? El cert és que no, però es podria dir molt, ja que el fons informatiu de la seva vida està, actualment, a la Biblioteca de Catalunya i conserva part de la seva obra gràfica i musical, així com nombroses fotos del seu quefer artístic.