Xavier Montanyà
Foto: Europapress

El periodista Xavier Montanyà presenta un nou llibre 

El periodista i escriptor Xavier Montanyà ha publicat ‘El cas Vinader. El periodisme contra la guerra bruta’ (Pòrtic) en què amplia el reportatge que va fer sobre el sabadallenc, i reivindica el seu periodisme com “una lliçó”, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa.

L’editorial va proposar a Montanyà escriure el llibre després de l’emissió del documental sobre el periodista que va emetre TV3 amb l’objectiu de completar la història de Vinader, expert en extrema dreta i crim organitzat, des “dels aspectes més durs fins als més anecdòtics”, explica Montanyà en el pròleg.

“He volgut ampliar el que va ser la seva etapa de formació, des que era petit i descobreix que hi ha moltes coses que no s’expliquen de la guerra o quan comença la seva militància política, primer en bandera vermella i després al PSUC”, ha explicat Montanyà.

En el llibre, apareixen fragments literals de les trobades entre Vinader i Montanyà en què el sabadellenc parla de la seva infància: “Vaig néixer en una família de perdedors de la Guerra Civil, dels que van estar al costat de la República i van perdre. A casa meva, del passat no en parlaven”.

Montanyà ha dedicat pàgines a explicar com Vinader va començar a estudiar diversos grups d’extrema dreta: “Primer va treballar per a la premsa del moviment, després va entrar en la revista ‘Searchlight’ on va conèixer Stieg Larsson, que era el corresponsal de la publicació a Suècia”, ha apuntat en relació amb la revista més especialitzada en aquell moment sobre extrema dreta i racisme.

“També he volgut explicar el període que s’exilia, les seves missions especials a la Xina o quan escriu sobre l’IRA a Irlanda”, ha continuat Montanyà, que va començar a escriure el llibre quan Vinader encara vivia i era coneixedor del projecte.

“Li va fer il·lusió i em va dir que podríem explicar més els escenaris”, ha continuat l’autor, que va estar en contacte amb Vinader fins que va morir a causa d’una pneumònia el 9 d’abril.

CRÍTICA AL PERIODISME ACTUAL

Montanyà ha explicat que Vinader sempre deia que “el periodisme d’investigació no havia mort, però que estava a l’UCI amb respiració assistida”.

“El cas Vinader també és l’embrió d’una actitud estatal que reprimeix la premsa d’esquerres que fa un treball que a l’estat no li interessa”, ha continuat Montanyà sobre la situació del periodisme actual.

A Vinader li agradava estar en contacte amb molta gent, però també amb gent jove involucrada en mitjans com ‘La Directa’: “Era una persona molt entusiasta, et podia trucar a qualsevol hora per parlar d’un tema que l’interessés”.

La conclusió, que Montanyà ha fet sobre la història de Vinader, és que “el poder s’ha de controlar a fons i cada dia; que la impunitat segueix existint; així com també hi ha una gran asimetria entre les actuacions policials i jurídiques”.