Les borses de Xina repunten després d’una setmana de números vermells

Els parquets de Xina tanquen avui la setmana amb lleus repunts dels seus índexs bursàtils. Els números verds tornen a Shenzhen i a Shanghai després de quatre dies de pèrdues que han aconseguit contagiar a la resta de borses del món. Aquestes dades ens mostren com els mercats de renta variable del gegant asiàtic encara tenen alguns dubtes, emperò que han anat dissipant al llarg del matí. En aquest sentit, Shenzhen tancava la sessió amb una alça del 1.97%, mentre Shanghai s’avançava un 1.2%.

Assolir aquestes xifres no ha estat fàcil. Les borses xineses obrien amb beneficis, fins i tot superiors al 3%, però aviat tornaven als valors negatius. Finalment, els inversors han donat un vot de confiança a l’economia xinesa i els parquets tancaven amb guanys. Cal recordar que durant aquesta setmana la incertesa havia aparegut en torn als mercats de renta variable com a conseqüència de l’entrada en vigor dels canvis reguladors, les previsions poc alentidores de l’economia de Pequín, i la devaluació del Iuan. De fet, tant el dimarts com ahir mateix les autoritats van decretar el tancament dels parquets després que aquests registressin pèrdues superiors al 7%.

La fi del fre automàtic

Què ha portat als inversors a recobrar la confiança? Doncs bé, l’executiu xinès ha vingut aplicant una sèrie de mecanismes per tal d’esvair els dubtes sobre la seva economia arran de la crisi bursàtil al país d’aquest darrer estiu. En aquest sentit, havien promulgat una aturada automàtica dels parquets en cas que aquests mostressin caigudes o alces superiors al 7%. Aquesta mesura, va entrar en vigor aquesta setmana i va aplicar-se aquest passat dimarts. Conseqüentment, l’aturada parcial que es va propiciar va inquietar més als inversors que no calmar, i això va provocar noves pèrdues que van acabar amb el tancament avançat de la sessió. És per això, que alguns experts i analistes van qüestionar que el fre automàtic no perjudiques més que ajudes a reflotar als índexs bursàtils.

Davant d’aquesta critica, el govern xinès ha decidit retirar la mesura aquest dijous, i ja avui els parquets han acabat celebrant la decisió amb números verds. En aquest sentit, el Banc Popular de Xina també ha contribuït aquest divendres a revifar la tendència baixista amb l’aturada de la devaluació de la moneda nacional. En efecte, el Iuan, respecte el dòlar nord-americà, ha caigut de valor durant vuit dies consecutius. Avui emperò, el regulador monetari l’ha situat entorn als 6.5636 Iuans per dòlar. És a dir, lleument superior als 6.5646 d’ahir. Ara caldrà veure si el repunt de les borses xineses es contagia a les borses europees i nord-americanes. També, si la setmana vinent els parquets de Pequín continuaran amb aquesta tendència alcista o tornaran als números vermells.