La inversió del futbol xinès en aquest últim mercat de fitxatges ha estat superior als 400 milions d’euros en jugadors d’elit i ha deixat els futbolistes nacionals en un segon pla

El futbol xinès ha estat durant les últimes setmanes el protagonista absolut del mercat de fitxatges. Més de 400 milions d’euros han estat invertits pels equips de la SuperLliga xinesa en incorporar jugadors de primer nivell mundial per fer créixer el futbol del país. No obstant això, després de la primera jornada de la competició, la repercussió no ha estat tant positiva com es podia preveure des d’un principi.

És un fet que Xina, gràcies al seu potencial econòmic, ha entrat amb molta força al panorama futbolístic mundial dinamitant el mercat amb les seves suculentes ofertes, irrebutjables per a depèn de quins jugadors. Alex Teixeira, que va fitxar pel Jiangsu Suning procedent del Shakhtar, ha estat el jugador més car amb un preu de 50 milions d’euros. El brasiler de 26 anys va rebutjar ofertes del Manchester United i el Liverpool per jugar a Xina. Hulk podria haver-li pres l’honor de ser el fitxatge més car si el Zenit no hagués declinat els 91 milions que el Shangai Shenhua oferia per ell.

Un altre dels fitxatges més sonats del mercat ha estat el de Jackson Martínez, per al qual l’Atlético de Madrid va pagar 36 milions d’euros a l’Oporto a l’estiu, venent-lo per 42 al Guangzhou Evergrande. Ramires, el tercer en discòrdia, va deixar 28 milions al Chelsea per acompanyar Teixeira al Jiangsu Suning. Ezequiel Lavezzi i Gervinho (Hebei Fortune), Fredy Guarín i Demba Ba (Shangai Shenhua), són altres dels jugadors de renom que han decidit canviar d’aires i provar l’experiència de l’exòtic futbol asiàtic.

Preocupació i crítiques des dels mitjans

Després de la primera jornada de la SuperLliga xinesa, la polèmica no s’ha fet esperar als mitjans de comunicació nacionals. La crítica ve arrel que, en els primers partits del campionat, tots els gols han estat marcats per jugadors estrangers, deixant els jugadors xinesos en un segon pla. Tot i la tensió, el futbol xinès vol seguir creixent i no renunciarà a seguir portant estrelles procedents d’altres continents tot i que, a nivell nacional, no es comparteix la postura d’arraconar els jugadors nacionals.