XV Premis Nobel de la Pau a Barcelona

0
Premis Nobel de la Pau | Diari Català
Foto: Europa Press

La Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau es dóna cita a Barcelona

Barcelona acollirà entre aquest dijous i diumenge la XV Cimera Mundial de Premis Nobel, un esdeveniment que reunirà alguns dels activistes per la pau considerats com els més influents per la comunitat internacional, sota el lema ‘Defensar els refugiats. Aconseguir la pau mundial’.

Premis Nobel de la Pau com Oscar Arias Sánchez, Frederiik Willem, Shirin Ebadi i Lord David Trimble, entre d’altres, posaran el focus durant les seves ponències a buscar solucions per a la crisi humanitària actual.

En el marc de la cimera, l’economista i activista català Arcadi Oliveres rebrà aquest divendres la medalla a l’Activisme Social, un reconeixement que atorguen els premiats des del 2012.

A la roda de premsa de presentació aquest dijous, Mairead Corrigan Maguire ha criticat els murs que es construeixen actualment a Europa, i ha advocat per repensar la política exterior bel·licista de domini dels països occidentals que segons la seva opinió ha portat els migrants a abandonar les seves llars.

CRIDA A LA NO-VIOLÈNCIA

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha explicat que a Barcelona se senten interpel·lats pels Premis Nobel, i ha destacat la voluntat del consistori de lluitar per un món on “els drets humans no siguin un luxe de pocs o paraules retòriques”.

La presidenta del Secretariat Permanent de la Cimera, Ekaterina Zagladina, ha agraït a Barcelona la seva col·laboració en aquest espai de reflexió.

Zagladina ha admès que l’organització es va veure obligada a dirigir el focus de la cimera a la zona del Mediterrània i la crisi dels refugiats, i ha assenyalat que “treballar a favor dels refugiats és lluitar per la pau mundial”.

Phil Lord ha recordat que la migració és “un problema endèmic que ha de resoldre’s a escala mundial”, i ha citat Gandhi, fent una crida a la ‘no violència’.

“Hem d’abolir la guerra i abolir l’Otan”, ha conclòs Maguire, que també ha advertit que el camí actual podria portar a una tercera guerra mundial.