Ordinador iPhone Pixabay
Ordinador Pixabay

Entre els continguts denunciats, hi havia tres vídeos sobre ‘Com pegar una dona’ i dos amb els títols ‘Lolocausto 9. La parella’ i ‘Lolocausto 10. La manera de pensar femenina’, que exposen una “dominació masclista” cap a les dones.

El portal YouTube els ha retirat després d’una denúncia de la Conselleria de presidència i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), i també Google i Hispavista han eliminat tres blocs, ha informat aquest dimarts l’organisme en un comunicat.

La Fiscalia de Barcelona ha obert diligències després de rebre aquesta denúncia contra deu blocs i cinc vídeos d’internet que incitaven i justificaven la violència masclista, i que, segons els denunciants, poden ser constitutius del delicte previst a l’article 510 del Codi Penal.

Els cinc vídeos retirats tenien 228.192 visualitzacions i quatre dels deu blocs tenien 1,3 milions de visites, i ‘El rincón del macho’ era el que més tenia, i va arribar a les 551.640.

El 15 de juny, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el president del CAC, Roger Loppacher, van presentar un informe que alertava d’aquests 15 continguts i de la “xacra social de primer ordre” que suposa la violència masclista.

En concret, el CAC va escollir aquestes 15 publicacions per la seva gravetat, per la seva rellevància -ja que tenen moltes visualitzacions-, per incitar directament o banalitzar la violència masclista i per estar relacionats entre ells.

Denúncia traslladada a la fiscalia

L’informe es va traslladar al fiscal especial de delictes contra l’odi i la discriminació el 13 de juny perquè considera que aquests blocs i vídeos vulneren l’article 510 “en incitar a l’odi i la discriminació per violència de gènere i per trivialitzar o enaltir els delictes contra les persones per raó de gènere”.

El CAC ha manifestat la seva voluntat de treballar de manera conjunta amb la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra per combatre continguts il·lícits a Internet.

Alhora, reclama més eines per poder supervisar l’adequació dels continguts a la normativa en les plataformes de distribució de vídeos i xarxes socials, davant de la proposta de revisió de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual.